1 minuta
BlogVijesti

“Uspostavljeno važno partnerstvo za razvoj sektora BPO/ICT u Bosni i Hercegovini”

Danas je u Bosni i Hercegovini Help – Hilfe zur Selbsthilfe e.V. BH potpisao vrlo važan i dugoročan partnerski sporazum za daljnji razvoj sektora poslovnih usluga (BPO) / IKT-a širom Zapadnog Balkana s Udruženjem lidera poslovnih usluga u Bosni i Hercegovini (ABSL BIH) u okviru programa RECONOMY.
RECONOMY zajedno s The Association of Business Service Leaders in BiH – ABSL će podržati rast sektora BPO / IKT u regionu gradeći na uspješnom poslovnom modelu ABSL-a BiH koji će se koristiti za uspostavljanje dva nova ABSL-a zemlje, jednog u Srbiji i jednog u Crnoj Gori.
Osim ovih novih poglavlja ABSL-a koja će osigurati jedinstvenu viziju i strateški rast sektora BPO / IKT, kreirat će se poslovni model za uspostavljanje ABSL-a Zapadni Balkan.
Ova regionalna organizacija će biti osnovana kako bi osigurala strateško promoviranje BPO / IT-a na Zapadnom Balkanu kako bi se sistemski privukli investitori i stvorila više dostojnih poslova za mlade kako bi se spriječio odliv mozgova. Uz zemaljske ABSL-ove, ABSL Zapadni Balkan će pružiti podršku novim i postojećim investitorima u njihovom proširenju i rastu.
Kroz ovaj projekt, RECONOMY će podržati jaču i bržu suradnju među sektorom i ključnim akterima na tržištu širom regiona i privući više investitora.
Kreirat će se platforma za efikasniju suradnju. ABSL organizacije širom Zapadnog Balkana bit će jače kako bi kreirale i zagovarale pozitivne politike i inicijative za poboljšanje poslovnog okruženja i rast sektora.
RECONOMY je inkluzivan i zeleni program ekonomskog razvoja Švedske agencije za međunarodnu razvojnu suradnju (Sida), implementiran od strane HELVETAS Swiss Intercooperation u partnerstvu s Help – Hilfe zur Selbsthilfe i drugima u zemljama Istočnog partnerstva i Zapadnog Balkana.