3 minute
Priče sa terenaVijesti

“Vješte ruke starim metalima daju novi život“

Sabrija Parić s predstavnikom Help-a.

Prije par godina otisnuo se u Zapadnu Evropu kao vozač kamiona, ali je uvijek znao da je to samo nužni posao koji će mu pomoći da dođe do onog koji će biti njegova strast. Vozeći kamione držao je sirom otvorene oči i um ne bi li otkrio nešto sto bi mogao raditi po povratku u  svoje rodne Zavidovice u BiH Kad je namjera iskrena karte se nekako poslože i rješenja dođu. Tako je došao u dodir sa procesom pjeskarenja metala i bistar kakav jeste, shvatio je da je to posao koji koji bi uspješno mogao raditi u BiH. Potražnja postoji, a ponude nema. Prethodno obrazovanje u sektoru drumskog saobraćaja kao i velika ljubav prema popravljanju automobila predstavljali su dovoljan preduslov da se posao započne. Sve ostalo je proces usavršavanja i cjeloživotnog učenja.

Sabrija Paric je dvadeset dvogodišnji mladić širokog osmjeha koji osvaja vedrinom. Velikog srca i još većih snova o uspjehu, mladić sa vizijom ali i neko ko ulaže veliki truda da je ostvari.

Odlučio je da sve sto je uštedio investira u osnovnu opremu neophodnu za početak rada.

Kako se ništa u životu ne dešava slučajno, organizacija Help- Hilfe zur Selbsthilfe BH,  2022. godine počinje implementaciju svog projekta “Podrška socio-ekonomskoj stabilnosti regije zapadnog Balkana 2021-2022” kroz koji želi dati vjetar u leđa ljudima poput Sabrije, koji su tek na početku svog poslovanja kada im je podrška najpotrebnija da opstanu kao i drugim nezaposlenim ljudima koji imaju poslovnu ideju za pokretanje aktivnosti na samozapošljavanju i ostvarenju prihoda.

 

Podrška se sastojala u nabavci opreme za pripremu procesa pjeskarenja kao i određenih dijelova za rad pod pritiskom tokom pjeskarenja. Dobio je i zaštitnu masku sa dovodom kisika bez koje bi njegovo zdravlje bilo ugroženo, a oči i lice izloženi udarima pješčanih zrna pomiješanim sa zrnima kororzije.

Od tada njegov mali biznis počinje poprimati oblike pravog privrednog poduhvata, ponude  mu dolaze sa svih strana BiH. Sabrija vraća u život metalne predmete, vozila, kamione koji bi inače vrlo brzo postali staro željezo i skoro bezvrijedni za svoje vlasnike završili na nekom otpadu. Produžuje im vijek trajanja, uljepšava ih.

Nus produkt pjeskarenja je smjesa pijeska i komadića metala odnosno korozije koja dobro se veze sa bitumenom pa se iskorištava u procesu asfaltiranja. Tako ne zagađuje prirodu, čak je i štiti.

Organizacija HelpBH nastavlja svoju podršku malim privrednicima u ovoj lokalnoj zajednici i u 2023. godini kroz projekat “Inkluzija i ekonomsko osnaživanje na Zapadnom Balkanu 2023/2024”. U ovoj godini, na zahtjev gradske uprave koja je partner i sufinansijer ovih projekata, je da se podrška usmjeri samo registrovanim obrtnicima čiji obrti nisu stariji od pet godina.

Sabrija ponovo aplicira. Njegov rad i trud uložen u razvoj firme u prethodnom periodu ne ostaje nezapažen i zavrijeđuje dodatnu podršku, tim više što zapošljava jednog radnika. Ovaj put nabavljena mu je stubna auto dizalica i aparat za varenje. Ta oprema mu omogućava brže, efikasnije obavljanje posla. Kvalitet rada podiže se na novi nivo i stvara preduslove za rast i razvoj firme.

Tokom nedavne posjete BiH uredu HelpaBH od strane visoke delegacije iz Njemačke koju su činili članovi njenog Upravnog Odbora, posjetili su i Zavidoviće. Sabrija je bio jedan od korisnika koje su članovi ove delegacije posjetili.

Taj mladić je i njih oduševio svojim entizujazmom i sa koliko ljubavi i strasti vodi svoj posao i govori o njemu.

Rekao im je da sanja veliku firmu u vlastitom objektu, koja će biti puna posla i mladih zaposlenih ljudi koji neće imati potrebu da sanjaju o odlasku iz svoje zemlje samo zato da bi bili zbrinuti materijalno, iako im duša uvijek ostaje u rodnom kraju.

Priča kreirana od strane HelpBH Tima