1 minuta
Vijesti

SOE03-19 “Podrška socio-ekonomskoj stabilnosti regije zapadnog Balkana 2019-2020”

Njemačka nevladina organizacija Help je 01. Januara/Siječnja 2019 god.  počela sa implementacijom projekta “Podrška socio-ekonomskoj stabilnosti regije zapadnog Balkana 2019-2020” na području Općina Travnik, Vareš, Ljubinje i Berkovići. Projekat finansira Vlada Savezne Republike Njemačke kroz Pakt za Stabilnost Jugoistočne Europe, a sufinansiraju projektne Općine.

Projekat će trajati  do 31.12.2020 i podržati ukupno 200 korisnika. Potencijalni korisnici su sve nezaposlene osobe iz socijalno ugroženih kategorija stanovništva sa zdravim poslovnim idejama za započinjanje ili razvoj samostalnih poslovnih aktivnosti.

Projektom mogu biti podržane sve djelatnosti u oblasti poljoprivrede, zanata, usluga  i turizma, koje rezultiraju odgovarajućim mjesečnim prihodom, ovisno od dostupnih finansijskih sredstava i tržišnog potencijala svakog individualnog prijedloga.

Odobrena pomoć biće distribuirana isključivo u vidu materijalno-tehničkih sredstava potrebnih za djelatnost, bez gotovinskih isplata.

Prosječan iznos individualne donacije određen je u protuvrijednosti 2.000 eura za poslovne ideje iz oblasti poljoprivrede, zanata, usluga i turizma. Svaki korisnik biće u obavezi da sufinansira 15% ukupnog iznosa donacije, da registrira svoju djelatnost (minimalno kao poljoprivredno gazdinstvo) i obavi 10 sati društveno-korisnog rada za lokalnu zajednicu.

Help će odabrati korisnike projekta u skladu sa ustanovljenim skupom socijalnih i ekonomskih kriterija. Samohrani roditelji, žene, osobe sa invaliditetom i udruženi projekti stvoreni od strane ugroženih grupa biće posebno uzeti u obzir, ovisno o održivosti predložene poslovne ideje.

Dodatno, Help će potaknuti dodatni razvoj kroz uključivanje 40 podržanih ili novih korisnika u process vokacijskog obrazovanja a koji će implementirati partnerska organizacija specijalizirana za taj vid edukacije.

Uz ovo, Help će obezbijediti sredstva za implementaciju malog općinskog projekta za svaku projektu općinu sa ciljem rješavanja nekog problema za dobrobit cijele lokalne zajednice.

Raspored info prezentacija za svaku projektnu Općinu može se preuzeti na linku ispod:

Info sessions timetable Berkovici Ljubinje SOE03-19

Aplikacioni formular se može preuzeti na linku ispod:

SS1 Application form-full- BOSNIAN SOE03-19