3 minute
Vijesti

SAOPŠTENJE ZA MEDIJE- Unapređenje turističke ponude regije Majevica i uređenje Humačkog jezera uz podršku EU

Unapređenje turističke ponude regije Majevica i uređenje Humačkog jezera uz podršku EU- Saopštenje za javnost

Majevica je turistička destinacija prepoznatljiva po spoju bogatog kulturno-historijskog naslijeđa, prirodnih ljepota i gostoljubivih ljudi. Idealna je za odmor, uživanje u bogatoj gastronomskoj ponudi, ruralnom turizmu, ali i rekreaciji, biciklizmu i trail trčanju, koje je sve popularnije u našoj zemlji. Iako zbog ratnih dešavanja potencijali ovog kraja nisu bili dovoljno iskorišteni, posljednjih godina ta slika se mijenja zahvaljujući saradnji pet opština (Čelić, Lopare, Sapna, Teočak i Ugljevik). Uz finansijsku podršku Evropske unije u BiH u okviru projekta EU za lokalne zajednice, koji implementira Centar za promociju civilnog društva (CPCD) u saradnji sa partnerskom organizacijom HELP, opštine aktivno rade na razvoju turizma i turističke ponude na području Majevice i podmajevičkog kraja, te dugoročno održivog turističkog razvoja.

Delegacija EU u BiH investirala je 140,000 KM u razvoj i unapređenje turističke ponude regije Majevica.

“Zadovoljstvo je zajedno sa lokalnim vlastima iz pet opština raditi na razvoju ovog područja kako bismo postavili temelje za održivi turizam. Naša podrška ima za cilj otvaranje novih radnih mjesta i pružanje jedinstvenog rekreativnog resursa za građane, ali i turiste. Turizam može i treba biti izvor ekonomskog rasta, a BiH treba iskoristiti potencijal koji ima. Ovaj projekat još jednom pokazuje da zajednički rad daje najbolje rezultate za građane”, rekao je Stefano Ellero šef Kooperacija u Delegaciji Evropske unije u BiH.

Danas su, u prisustvu brojnih zvanica, predstavljeni izvršeni radovi na uređenju majevičkog bisera, Humačkog jezera, prirodnog jezera na obroncima planine, između naselja Gornji Humci i Sitari. Jezero je bogato ribom, pa je privlačno za ljubitelje ribolova, a samim time i veliki potencijal za razvoj ribolovnog turizma. Njegovo uređenje, izgrađene staze i pristupne tačke za kupanje,  sada omogućavaju i razvoj sportsko-rekreativnog turizma.

Admir Hrustanović, načelnik opštine Ćelić je izrazio zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom sa Delegacijom EU u BiH, koja se ogleda kroz sveobuhvatnu podršku radu Općine, kao i podršku kroz razne infrastrukturne projekte koje su u fazi realizacije na području Općine Čelić: “Uređenje Humačkog jezera će doprinijeti razvoju turizma, ljepšem i ugodnijem ambijentu za boravak u netaknutoj prirodi kao i bavljenju sportskim ribolovom koji je već tradicionalan na pomenutom jezeru.Također u fazi realizacije su još dva veoma bitna projekta za stanovništvo Općine Čelić a to su Demiranje terena koji je još uvijek zaražen minama i Izgradnja Vatrogasnog doma koji Općina Čelić do sada nije posjedovala.  Ovo je dokaz da se Europska unija u BiH pokazala kao odličan partner i velika podrška Općini Čelić, sve u cilju stvaranja što boljih uslova za život građanima Općine Čelić kao i Bosne i Hercegovine”, istako je Općinski načelnik Admir Hrustanović.

Takom ceremonije na Humačkom jezeru premjerno je prikazan kratki film o turističkim potencijalima regije Majevica, a koji su opštine kreirale u saradnji sa Photo studiom Teočak. Održana je i radionica sa akcentom na sistematičnom, koordiniranom i planski usmjerenom turističkom razvoju, paralelno i prepoznavanju potencijala regije od strane mladih osoba i pokretanja novih biznis ideja na području Majevice.

“Značaj intervencije EU kroz podršku u projektu VIA Majevica je veliki, jer je do sada rezultirao sa mnogo projekata, gradeći tako kohezuju među građanima naše regije, razvijanjem infrastrukture u našim lokalnim zajednicama. Kohezija se gradi međusobnim povjerenjem, saradnjom, zajedničkim idejama i projektima, koji doprinose boljem životu naših građana. Uloga predstavnika lokalne vlasti u lokalnoj zajednici je da to podignemo na još viši nivo i da budemo primjer drugim lokalnim zajednicama. Uvažavanje naših specifičnosti i posebnosti, uz dobre međunacionalne i međuljudske odnose je sigurno budućnost ovog prostora i regije Majevice i mi ćemo se maksimalno truditi i dati svoj doprinos u tome i biti primjer i višim nivoima vlasti i drugim regijama” naglasio je Rado Savić, načelnik opštine Lopare.

U narednom periodu zahvaljujući podršci EU realizovat će se projekti na lokalitetima Planinarskog doma Crveno Brdo koji je stecište planinara, biciklista i izletnika sa područja općine Ugljevik i susjednih opština, a nalazi se u neposrednoj blizini biciklističke staze Via Majevica, Nekropole stećaka “Međeđa” koja je srednjovjekovni spomenik kulture od posebnog interesa za općinu Sapna i gdje se nalazi preko 20 nadgrobnih spomenika „Sjemenjaka“ iz srednjovjekovnog perioda, Izvora sumporne vode na području opštine Lopare, nadaleko poznatog po svojoj ljekovitosti i Bosanskog kulturnog centra u Teočaku koji je mjesto gdje se održava najveći broj manifestacija i događaja ujedno i okuplja veliki broj ljubitelja kulture, umjetnosti i starih zanata iz regiona i dijaspore.