2 minute
Priče sa terenaUncategorized

Vildana Ibrahimović – Žena koja se hvata u koštac s izazovima

Vildana Ibrahimović – Žena koja se hvata u koštac s izazovima

Život dostojan čovjeka želja je svakog od pojedinca. Živjeti od svog rada, pomijerati vlastite granice, doprinositi svojoj porodici i zajednici u današnjem vremenu svjetskih kriza i političkih previranja, pravi je izazov. Biti žena koja se hvata u koštac sa tim izazovom nosi dodatni teret ali i slast kada se postigne uspjeh.

Organizacija Help kroz svoje dugogodišnje djelovanje a posebno kroz projekte Socio-ekonomskog jačanja lokalnih zajednica u BiH koje finansira Vlada Savezne Republike Njemačke nastoji biti jak „ vjetar u ljeđa“ građanima i građankama sa fokusom na razvoj novih i jačanje postojećih porodičnih i individualnih biznisa. Posebna pažnja posvećuje se ranjivim kategorijama društva u kojoj su nažalost i žene. Zato smo posebno ponosni na svaki njihov uspjeh a jedan takav je i uspjeh naše korisnice Vildane Ibrahimović iz Doboja.

Vildanina životna priča se ne razlikuje mnogo od priča drugih mladih žena u BiH koje su  uposlene u nekoj od malih fabrika tekstila u svojim lokalnim zajednicama i koje na taj način zarađuju minimalac. Njena priča dobija drugačiji tok kada se u porodici javlja bolest jednog njenog člana, kada se i taj takav posao mora napustiti da bi se dragom biću pružila najbolja njega. Tu je i dvoje male djece i potreba da se bude čarobnjak kako bi se odgovorilo svih životnim potrebama i izazovima. Ipak raditi se mora da bi se živjelo jer muževa primanja ne mogu biti dostatna za pristojan život.

Stara oprema
Stara oprema

Znanja i vještina za kreiranje i proizvodnju odjevnih predmeta Vildani ne nedostaje. Ohrabruje se da započne rad u improviziranom rostoru u prizemlju porodične kuće. Oprema kojom raspolaže je stara i neadekvatna i veliko su ograničenje za njen značajniji izlazak na tržište. Mašine su spore, makaze ručne i prave ozbiljne žuljeve na rukama.

Nova oprema donirana od HelpBH

Organizacija Help kroz realizaciju ovogodišnjeg projekta na području Grada Doboja prepoznala je Vildanin potencijal i odlučila da je podrži. Nabavljene su projektom potrebne mašine za šivenje i obradu kao i električni nož za rezanje tekstila.

 

U nepunih mjesec dana nakon dobijanja donacije Vildana dobija i prvu ozbiljnu poslovnu priliku. Nakon što se ohrabrila da pošalje svoju ponudu, jedan lokalni sportski klub poručio je za svoje članstvo trenerke različitih veličina, 150 komada. Projekat je realiziran uspješno na zadovoljstvo svih.

 

 

„ Ja sam presretna i prezadovoljna“, kaže Vildana. „ Sada imam uslove da ponudim svoje proizvode širem trištu  jer mogu ponuditi tražene količine i zadovoljiti rokove. Kvalitet je moj imperativ. Nadam se da ću uskoro moći zaraditi dovoljno novca da nabavim još jednu mašinu kojom bih zamijenila još jednu staru koju trenutno koristim. To bi me još više približilo novim poslovnim prilikama a onda bih mogla dosanjati svoj san da imam malu uspješnu firmu koja bi i drugim mladim ženama pružila priliku za zaposlenje u prijateljskom ambijentu“.

Vjerujemo da će Vildanina uspješna priča biti inspiracija drugim ženama i mladim ljudima da vjeruju u sebe, svoje sposobnosti i svoje uspjehe. Takođe vjerujemo da će ova priča pokazati koji je značaj podrške koji pruža Njemačka Vlada kroz organizaciju Help, ali podrška drugih potencijalnih donatora, za ekonomski razvoj pojedinaca i lokalnih zajednica u BiH.

Priča kreirana od strane HelpBH Tima