1 minuta
BlogVijesti

Održane Help BiH info sesije u Visokom, Berkovićima i Stocu

Održane su  prve info sesije u okviru projekta SOE10-2023/2024 na podrucju grada/općina Visoko, Stolac i Berkovići ne kojima su svi zainteresirani građani_ke mogli dobiti sve potrebne informacije o načinu apliciranja za grant sredstva.

Njemačka nevladina organizacija Help je od 05. Marta 2024.godine, Help – Hilfe zur Selbsthilfe e.V.započela realizaciju projekta “Inkluzija i ekonomsko osnaživanje na Zapadnom Balkanu 2023/2024” na području opštinea/grada: Berkovići, Stolac i Visoko. Projekat finansira Vlada Savezne Republike Njemačke kroz Pakt za Stabilnost Jugoistočne Europe, uz sufinansiranje od strane opština/gradova.

Projekat će trajati 10 mjeseci i podržati ukupno 60 korisnika_ca sa područjana navedenih opština/gradova. Potencijalni korisnici_ce su sve nezaposlene i/ili zaposlene osobe iz socijalno ugroženih kategorija stanovništva sa zdravim poslovnim idejama za započinjanje ili razvoj samostalnih poslovnih aktivnosti. Projektom mogu biti podržane sve aktivnosti koje rezultiraju odgovarajućim mjesečnim prihodom, zavisno od dostupnih finansijskih sredstava i tržišnog potencijala svakog individualnog prijedloga.

Prednost će imati ideje iz oblasti turizma i zanata. Ideja treba sadržavati komponentu zaštite životne sredine te biti ocijenjena kao “zeleni” biznis od strane Help-ovih službenika_ca.

Odobrena pomoć biće distribuirana isključivo u vidu materijalno-tehničkih sredstava potrebnih za djelatnost, bez gotovinskih isplata. Prosječan iznos individualne donacije određen je u protuvrijednosti 2.500 EUR. Svaki korisnik biće u obavezi da uplati 20% od ukupnog iznosa donacije, da registruje svoju djelatnost (minimalno poljoprivredno gazdinstvo) i obavi 10 sati društveno-korisnog rada za lokalnu zajednicu. Razmatraće se i već registrovane djelatnosti, do pet godina starosti.

Zainteresovani_e kandidati_kinje sa područja Opština/Gradova: Berkovići, Stolac i Visoko mogu na linku ispod preuzeti aplikacionu formu.