1 minuta
Priče sa terenaVijesti

KAD MALO POSTANE MNOGO

Jesen već uveliko caruje, jutra maglovita i hladna a dani kako koji.

Ovaj dan 23. Oktobra 2023. u Zavidovicima i sile prirode su dale svoj doprinos jednoj pozitivnoj priči, pa je dan bio predivan, sunčan, bajkovit. Priča govori i ljudima koji su korisnici podrške koju je organizacija Help- Hilfe zur Selbshilfe u suradnji sa Gradom Zavidovici obezbijedila kroz projekte implementirane 2022. i 2023. god. Sve su to ljudi koji su mali obrtnici ali veliki vizionari. Neke od njih su životne situacije natjerale da se bave time čime se bave, neke ljubav prema određenom poslu, a sve njih, naravno, potreba da sebi i svojim porodicama obezbijede pristojan život. Ono sto je sigurno jeste da je riječ o ljudima koji su svaki ponaosob, vrijedni podrške koju su dobili. Oni su ti koji nisu čekali da se desi prilika kako bi nešto postigli u životu, nego su sami stvarali prilike uz sve rizike koje takve odluke nose. Nisu sjedili na birou za zapošljavanje i krivili cijeli svijet sto bas oni nemaju posao. Znamo da je to jedini put za uspjeh. Registrovali su svoje male obrte i krenuli s nadom u uspjeh i sa visoko zasukanim rukavima. Kroz gore pomenutih projekte podržani su tako sto im je nabavljena određena oprema, mašine ili alati potrebni da posao opstane i da se razvija. Zbog toga su se bezuvjetno odazvali pozivu Helpa da i oni daju nešto od sebe i vrate svome gradu nekim trajnim dobrom.

Njih oko 30 danas je svojim radom i sredstvima potencijalnu divlju deponiju koja se nalazi na samom ulazu u grad, pretvorilo u lijepu cvijetni oazu. Postavljeni si i drvena klupa i kanta za otpatke, sve ručno rad djelo ruku vrsnih zavidovićkih stolara Zikreta, Enesa i Saudina.

Osim toga prikupili su i vise od 250 kg krompira i isto toliko luka za javnu kuhinju “Merhamet” Zavidovici. Znajući kako je ove godine poljoprivreda podbacila i koliko su ove dvije namirnice deficitarne i skupe, “malo je postalo mnogo”. Korisnicima Merhameta će to značiti sigurne obroke uvnarednim danima.

Grade čuvaj ovakve ljude!

Ovom prilikom zahvaljujemo uposlenicima JKP “Radnik doo” koji su podržali ovu akciju tako što su prethodno očistili teren od nelegalno bačenog otpada i divljeg rastinja.