1 minuta
BlogPriče sa terenaVijesti

U Zavidovićima isporučena pčelarska oprema

U okviru projekta SOE10-23/24 “Inkluzija i ekonomsko osnaživanje na Zapadnom Balkanu” koji implementira Help – Hilfe zur Selbsthilfe e.V. BH uz podršku Vlade Savezne Republike Njemačke kroz Pakt za stabilnost jugoistočne Evrope uz participaciju opštinskih/općinskih vlasti Bosne i Hercegovine u 2023. godini podržano je 20 korisnika sa područja Grada Zavidovići. Svim korisnicima/cama je opema, koja je bila predmet donacije, isporučena još početkom oktobra mjeseca 2023. godine

Specifičnost isporuke vezana je uz sektor pčelarstva. Kada imamo kombinovane potrebe koje predviđaju nabavku opreme i živih pčela, oprema biva isporučena u skladu sa projektnim rokovima, dok živa pčela može biti isporučena samo u skladu sa rokovima koje priroda propisuje, kako bi korisnik dobio zdravo pčelinje društvo koje će spremno dočekati slijedeću zimu.

Tako je bilo i ovaj put u Zavidovićima. Opremu je naš korisnik dobio u oktobru 2023. godine a pčelinja društva od unazad par dana dobila su svoje novo stanište. Vjerujemo da će simbioza ovih novih pčelinjih društava i netaknute prirode zavidovićkog kraja doprinijeti očuvanju i zaštiti okoliša a našem korisniku novi izvor prihoda. Sretno!